Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Για την "Επαγρύπνηση"


Η σφοδρότητα με την οποία διεξάγεται η ταξική πάλη επιβάλλει στους κομμουνιστές και την οργανωμένη εργατική τάξη την ανάπτυξη επαναστατικής επαγρύπνησης[1]. Αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά αποκτάται με κόπο και μέσα από την εμπειρία που αποκτά κανείς μέσα από την ταξική πάλη. Ωστόσο η μαρξιστική-λενινιστική διαπαιδαγώγηση και η θεωρητική πάλη με τον οπορτουνισμό σε όλες του τις εκφάνσεις συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση του ταξικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του ιστολόγιου ως μέρος μιας πλατιάς θεωρητικής περιφρούρησης του εργατικού κινήματος απέναντι στο κάθε λογής οπορτουνιστή και προβοκάτορα, που επιχειρεί είτε να σπείρει την αστική και μικροαστική ιδεολογία εντός του κινήματος είτε να το θέσει σε κίνδυνο με την δήθεν «υπερεπαναστατικότητά» του. Φυσικά κινούμαστε μόνο στο περιθώριο της ταξικής πάλης, καθώς αυτή λαμβάνει χώρα αδιάλειπτα στους χώρους εργασίας και στις λαϊκές γειτονιές από τους κομμουνιστές και την ίδια την οργανωμένη εργατική τάξη. Ως εκ τούτου δεν είμαστε αρμόδιοι να κάνουμε υποδείξεις στο εργατικό κίνημα. Δεν θα χαριστούμε όμως σε κανέναν ο οποίος από έξω ή από μέσα προσπαθεί να το υπονομεύσει.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι προτεραιότητα των κομμουνιστών σήμερα πρέπει να είναι η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Πρόκειται για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και τον συντονισμό του αγώνα της εργατικής τάξης και των σύμμαχών της τάξεων. Μέτα από δεκαετίες συστηματικής αποσύνθεσής του, το εργατικό κίνημα έχει ανάγκη να αναγεννηθεί. Μόνο σε αυτήν την βάση θα καταστεί δυνατή η ανατροπή της παρούσας αντιλαϊκής πολιτικής που εξαθλιώνει μέρα με την μέρα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Άλλες, πόσο μάλλον εύκολες, λύσεις δεν υπάρχουν και όποιος το διατείνεται ενεργεί από άγνοια ή εκ προθέσεως κατά των συμφερόντων των εργαζομένων.

Προκειμένου να προλάβουμε τυχόν καλοθελητές, δηλώνουμε εμφατικά ότι δεν εκπροσωπούμε ούτε αποτελούμε όργανο κανενός πολιτικού κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης. Οι αναρτήσεις εκπροσωπούν μονάχα τους συντάκτες τους. Είμαστε ωστόσο άνθρωποι στρατευμένοι και δεν έχουμε καμιά διάθεση να το κρύψουμε.



[1] Βλ. για παράδειγμα στο άρθρο 8 του καταστατικού του ΚΚΕ, που αφορά τις υποχρεώσεις του μέλους του Κόμματος: «Να περιφρουρεί το Κόμμα από τις επιθέσεις των κάθε λογής αντιπάλων του, αναπτύσσοντας την επαναστατική επαγρύπνηση.»

25 σχόλια:

  1. όλοι να τρέξουμε αμέσως
    στα γκολ-πόστ!
    παιδιά!
    στα γκολ-πόστ!
    στα γκολ-πόστ
    άγρυπνοι
    –ακοίμητοι φρουροί–
    πανέτοιμοι
    το μάτι εδώ εκεί
    να γρηγορούμε

    μην αρχινήσουνε να πέφτουνε
    τα τέρματα
    βροχή
    και
    ηττηθούμε

    Νίκος Εγγονόπουλος
    ΤΑ ΓΚΩΛ-ΠΟΣΤ (1978)

    Καλό ξεκίνημα
    Καλή συνέχεια
    Με Δύναμη πάλι και πάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ σύντροφε και φίλε Μπάμπη!
      Άγρυπνοι! Καλή συνέχεια! Και πάλη!

      Διαγραφή
  2. Να 'σαι καλά σύντροφε! Δύναμη και πάλη ταξική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοτάξιδο το ιστολόγιο, σύντροφοι! Πάντα σε ταξική επαγρύπνηση!

    tom (the old tom)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύντροφοι,καλή αρχή και καλή δύναμη για τη συνέχεια!

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ σύντροφε Κ. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας όσο μπορούμε και ελπίζουμε να έχουμε και εσάς μαζί μας.

      Διαγραφή
  5. Καλη αρχη συντροφοι!

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά κουράγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε και πάλι όλους τους συντρόφους για την ανταπόκριση και υποδοχή τους και ελπίζουμε να τους έχουμε στο πλάι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ''Φυσικά κινούμαστε μόνο στο περιθώριο της ταξικής πάλης, καθώς αυτή λαμβάνει χώρα αδιάλειπτα στους χώρους εργασίας και στις λαϊκές γειτονιές από τους κομμουνιστές και την ίδια την οργανωμένη εργατική τάξη. Ως εκ τούτου δεν είμαστε αρμόδιοι να κάνουμε υποδείξεις στο εργατικό κίνημα. Δεν θα χαριστούμε όμως σε κανέναν ο οποίος από έξω ή από μέσα προσπαθεί να το υπονομεύσει. ''

    Mε επιγνωση οτι η επανασταση δεν γινεται με πληκτρολογια αλλα με πιστη και θαρρος να δυναμωσετε τη φωνη του ΚΚΕ και στο διαδικτυο οπου τοσες επιθεσεις δεχεται.Κοντρα στο ρευμα,καλη αρχη και ακομα καλυτερη συνεχεια!


    Гриша

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ-πολύ καθυστερημένα, τα συγχαρητήριά μου για την ίδρυση του ιστολογίου και τις ευχές μου για μια όσο γίνεται γόνιμη συνεισφορά στη διαπάλη για την επικράτηση του επαναστατικού μαρξισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντροφε Αντώνη να 'σαι καλά! Ανταποδίδουμε τις ευχές για καλή δύναμη και πάλη!

      Διαγραφή
  10. Καλοτάξιδο το εγχείρημα μέσα στους ωκεανούς του διαδικτύου.

    Από την αρχή θα ήθελα να ξεκαθαρίσετε την πολιτική σχολιασμού και την θέση που πρέπει να τηρούν οι αναγνώστες σας.
    Διαλέξτε από την ευρεία γκάμα που αρχίζει από το "σφυροδρέπανο" έως τον "ξαναφορτωμένο" -νεύρα- Lenin και ενημερώστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δημοσιεύω, επειδή τώρα προσέθεσα την πολιτική σχολιασμού, όπως φαίνεται μετά τα σχόλια. Αυτή λοιπόν έχει ως εξής:

      "Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων."

      Θα σου ζητούσα λοιπόν να βάλεις ένα ψευδώνυμο στο σχόλιό σου.
      Αν ο σύντροφος Αντώνης έχει νεύρα δεν ξέρω (με το δίκιο του αν έχει), αλλά έχει σίγουρα μια πολύ ορθή πολιτική σχολιασμού. Δεν έχουμε σκοπό ούτε εμείς να μετατραπεί το ιστολόγιο σε παιδική χαρά του κάθε χασομέρη και προβοκάτορα.

      Διαγραφή
  11. Καλή επιτυχία στο blog σας.
    Θέλω και εγώ να μπω στο LeninReloaded ring.
    Ζητάω δύο ή τρία άτομα με τις ίδιες φιλοδοξίες και αρκετό χρόνο για να τον αφιερώσουμε σε αναδημοσιεύσεις κειμένων.

    Με τον Trash που το είχαμε συζητήσει παλιότερα είχαμε καταλήξει πως δεν ήταν κατάλληλος χρόνος τότε. Σήμερα μετά τα τελευταία γεγονότα νομίζω πως γίνεται επιτακτικό για τις ανάγκες της πληροφόρησης.

    Agios Skilos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω ακουστά κάτι για κάποιο "LeninReloaded ring". Εγώ ξέρω ότι υπάρχουν blog στρατευμένα στην υπόθεση του κομμουνισμού και στην επαναστατική θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού.
      Δεν ξέρω εσύ τι "φιλοδοξίες" έχεις. Εμείς όμως δεν έχουμε καμία παρόμοια "φιλοδοξία".
      Μήπως, μήπως λέω, μας πουλάς πνεύμα;

      Διαγραφή
    2. ☭Naphta,
      μην απαντάς σε κάθε λοβοτομημένο τρολ.
      Ο Μαρξισμός - Λενινισμός αν δεν είναι επιστημονικός δεν μπορεί ποτέ να γίνει επαναστατική θεωρία.

      историку☫

      Διαγραφή
  12. Καλές "θάλασσες" σύντροφοι και καλοτάξιδο το καραβι !
    Ειθε όταν θα γίνεται αιωνόβιο το πιο Ιστορικό ,Ηρωικό ,Τιμημένο και Σοφό Κόμμα της Ελλάδας το Κομμουνιστικό να γιορτάσουμε σε μια άλλη Ευρώπη ,σε μιαν άλλη Ανθρωπότητα Σοσιαλιστική .Σε μια Ελλάδα και Κύπρο που θα κυβερνάν οι λαοί .Είναι "γκαστρωμένη" η 5ετία αυτή ...
    ΣΙΔΕΡΟΚΕΦΑΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Ζούκωφ! Μακάρι να έχεις δίκιο. Η αισιοδοξία σου είναι σε κάθε περίπτωση αναζωογονιτική.

      Διαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.