Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί...

Η «ουκρανική» παράκρουση του οπορτουνισμού και το ΚΚΕ
Ριζοσπάστης, Κυριακή 9 Μάρτη 2014

Κάθε «καρυδιάς» οπορτουνιστές ενοχλήθηκαν τις τελευταίες μέρες από την κρυστάλλινη και αντικειμενική προσέγγιση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιδόθηκαν, λοιπόν, σε μια εκλεκτική και συχνά διαστρεβλωτική κριτική των θέσεων του ΚΚΕ, σχετικά με τις ουκρανικές εξελίξεις, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, να αποσιωπήσουν τις απαράδεκτες επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτημα.

Οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η εφημερίδα («Αυγή») του ΣΥΡΙΖΑ στις 5/3 δημοσίευσε άρθρο με το οποίο ισχυριζόταν πως τα γεγονότα που είχαμε στην Ουκρανία ήταν «επανάσταση»! Να τι γράφει: «Η ουκρανική επανάσταση αποτελεί τομή τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο μετακομμουνιστικό κόσμο. Μέχρι σήμερα, οι μόνες μαζικές αντιδράσεις στα διεφθαρμένα και ολιγαρχικά καθεστώτα της περιοχής ήταν οι "χρωματιστές" επαναστάσεις - δηλαδή, οι ειρηνικές κινητοποιήσεις υπέρ μιας σταδιακής μετάβασης προς ένα κράτος δικαίου. Η ουκρανική επανάσταση είναι λοιπόν η πρώτη που ανατρέπει βίαια ένα καθεστώς - προέκταση της πρώην ΕΣΣΔ».
 • Τίποτα δεν άκουσαν εκεί στην «Αυγή» για τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις λεγόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις»;
 • Τίποτα δεν άκουσαν για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης σε Λιθουανία, Πολωνία, στην ίδια την Ουκρανία;
 • Τίποτα δεν αντιλήφθηκαν για το ρόλο των φασιστικών ένοπλων ομάδων σ' αυτό που αποκαλούν «επανάσταση»;
ΟΧΙ! Γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά! Αλλωστε, τουλάχιστον για το τελευταίο, γίνεται λόγος και σε ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν, όμως, και τον «Βουδούρη» και τον «Καρυπίδη», δηλαδή στην περίπτωσή μας και τον δήθεν «αντιφασισμό» και την ίδια ώρα τον εκθειασμό της όλης αντιδραστικής εξέλιξης στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή των φασιστών, δήθεν ως ... «επανάστασης». Αυτός είναι ο καιροσκοπισμός τους, που απηχεί την ουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως είναι «ουραγός των εξελίξεων», καλώντας την να δράσει μέσα από τις «διακρατικές ενώσεις» στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα, ώστε στην Ουκρανία να έχουμε «μια βιώσιμη δημοκρατική, πολιτική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και μάλιστα «χωρίς ζώνες επιρροής και ξένους προστάτες». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»!Γιατί το σημερινό «Διεθνές Δίκαιο», όπως και οι «διακρατικές ενώσεις» που επικαλείται, δηλαδή το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, είναι αυτοί που χειροπόδαρα δένουν τους λαούς. Καταρχήν, το «Διεθνές Δίκαιο» και ο ΟΗΕ έχει καταντήσει το «φύλλο συκής» για τις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βλέπε π.χ. Λιβύη. Ενώ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δείχνουν κάθε μέρα το πραγματικό αντιδραστικό τους πρόσωπο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δείχνει να αγνοεί, αλλά σπέρνει και αυταπάτες ότι αυτοί οι οργανισμοί θα μπορούσαν να ...«αγιάσουν» με την «αριστερή» διαχείριση. Ο λαός μας, όμως, λέει πως «σαπουνίζοντας γουρούνι, χάνεις κόπο και σαπούνι», κι αυτό ισχύει και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του για τις εξελίξεις, σημείωσε τα εξής:
1. Τα αιματηρά γεγονότα στο Κίεβο συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι αποτέλεσμα του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.
2. Η ανατροπή της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς δε συνιστά «δημοκρατική εξέλιξη», αφού με τη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ στην επιφάνεια αναρριχήθηκαν αντιδραστικές έως και φασιστικές δυνάμεις, που χρησιμοποιούνται από ΕΕ - ΗΠΑ για την προώθηση των γεωπολιτικών τους στόχων στην περιοχή της Ευρασίας.
3. Το ΚΚΕ καταδίκασε τις ξένες επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, καθώς και τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, τοναντικομμουνισμό, την επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ και της κομμουνιστικής ιδεολογίας και τις ενέργειες βανδαλισμού σε βάρος του μνημείου του Λένιν και άλλων αντιφασιστικών σοβιετικών μνημείων. Τα θέματα αυτά τα ανέδειξε με τοποθετήσεις του στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παράσταση διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς και με την Κοινή Ανακοίνωση που συνέταξαν από κοινού ΚΚΕ και Γερμανικό ΚΚ και μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 40 Κομμουνιστικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο.
4. Σημείωσε πως λύση για τον ουκρανικό λαό δεν αποτελεί ούτε και η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας. Η προσπάθεια να διχαστεί ο λαός της Ουκρανίας σε εθνοτική, γλωσσική βάση και να οδηγηθεί σε ένα μακελειό, με ανυπολόγιστα τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του, για να επιλέξει τη μια ή την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση, είναι παντελώς ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.
5. Εξέφρασε την πεποίθηση πως ο εργαζόμενος λαός της Ουκρανίας πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη, με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας. Να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αλλωστε, ο λαός της Ουκρανίας έχει ζήσει τι σημαίνει σοσιαλισμός! Σε μεγάλο βαθμό αναπολεί τις τεράστιες κοινωνικές κατακτήσεις που αυτός είχε για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
6. Το ΚΚΕ απαίτησε η χώρα μας να μην έχει καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία. Υπογραμμίζοντας, πως καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι - χέρι και ο λαός μας δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Η ανεπίσημη (ανώνυμη) επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ
Απέναντι σ' αυτήν την πεντακάθαρη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση «ξεσπάθωσε» (κυρίως με ανώνυμα άρθρα) το ΣΥΡΙΖΑίικο «πάνθεον» του διαδικτύου («Ισκρα» και «Εργατικός Αγώνας»).
Γράφουν οι οπορτουνιστές: «Το ΚΚΕ είναι ενάντια στο ΚΚ Ουκρανίας και στο ΚΚ Ρωσίας». Κι αυτό το γράφουν όταν την Ανακοίνωση του ΚΚΕ τη συνυπογράφουν τόσο το ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και η Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας. Ας το χωνέψουν: Το ΚΚΕ, όπως και κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει το δικαίωμα να αντλεί συμπεράσματα και να τοποθετείται για λαθεμένες προσεγγίσεις άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων σε σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. είναι η συμμετοχή και στήριξη των κομμουνιστών σε αστικές (αριστερές - κεντροαριστερές) κυβερνήσεις, ή η αταξική προσέγγιση των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης προς τους κομμουνιστές των άλλων χωρών, που αντιμετωπίζουν διώξεις, όπως π.χ. τα ΚΚ της Ουκρανίας, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κομμουνιστές αυτής της χώρας.
Παρακάμπτουμε το χοντροκομμένο ισχυρισμό πως την Κοινή Ανακοίνωση, που συνέταξε το ΚΚΕ, την υπογράφουν Κομμουνιστικά Κόμματα «πολλά εκ των οποίων έχουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη επιρροή». Το ΚΚΕ δεν έχει βάλει στο «ζύγι» του αστικού κοινοβουλευτισμού κανένα κόμμα. Εκτιμά τους αγώνες, την ιστορία, τη δράση, τις θυσίες των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο, άσχετα από τα εκλογικά ποσοστά τους.
Βασική κατηγορία είναι ότι το ΚΚΕ «παραβλέπει ότι στην Ουκρανία συνετελέσθη ανοιχτή σχεδιασμένη επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ...., ότι στη νέα Ουκρανία των ΗΠΑ και της ΕΕ αλωνίζουν νεοφασιστικές δυνάμεις...» και μάλιστα προσάπτει στο Κόμμα μας πως κρατά «ίσες αποστάσεις» από ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία (κι έτσι, τάχατες, ευνοεί τις ΗΠΑ - ΕΕ).
Παραβλέπουμε την προφανή διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, αφού μόνον όταν φοράς τις αντι-ΚΚΕ παρωπίδες δε θα δεις πως σε όλες τις ανακοινώσεις του Κόμματός μας υπογραμμίζεται η καταδίκη της επέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Παραβλέπουμε ακόμη το γεγονός πως η «λάσπη» (ότι τάχατες το ΚΚΕ ευνοεί τις ΗΠΑ - ΕΕ) προέρχεται από ιστοσελίδες, που με τον ένα ή άλλο τρόπο στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι φανατικός «κολαούζος» της ΕΕ από τα «γεννοφάσκια» της (βλέπε Συνθήκη του Μάαστριχτ) και τώρα και των ΗΠΑ, πλέκοντας κάθε τρεις και λίγο το εγκώμιο του Ομπάμα και του δήθεν «καλού» καπιταλισμού των ΗΠΑ.
Δε θα σταθούμε στον ισχυρισμό πως δεν υπάρχει αντιπαράθεση μερίδων της αστικής τάξης της Ουκρανίας, αλλά απλώς επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Σ' αυτόν τον ισχυρισμό απαντά από μόνη της η τηλεοπτική εικόνα των επιχειρηματιών στην Ουκρανία, που ηγούνται των αντιμαχόμενων ουκρανικών πολιτικών δυνάμεων.
Για την ουσία
Θα πάμε στην ουσία: Τι δε θέλουν και δεν μπορούν να «χωνέψουν» οι παραπάνω οπορτουνιστές; Τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό! Ο Λένιν ξεκαθαρίζει ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός και περιγράφει τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού: Συγκέντρωση παραγωγής και κεφαλαίου, συγχώνευση του τραπεζικού με το βιομηχανικό κεφάλαιο και η δημιουργία της χρηματιστικής ολιγαρχίας, η εξαγωγή κεφαλαίων, η συγκρότηση διεθνών μονοπωλιακών ενώσεων.
Αντίθετα, οι οπορτουνιστές αντιλαμβάνονται τον ιμπεριαλισμό ως μια «επιθετική εξωτερική πολιτική». Οποιος, όμως, δε θέλει να καταλάβει την οικονομική ουσία του ιμπεριαλισμού και στη βάση αυτή να δει το ιδεολογικοπολιτικό εποικοδόμημα, τελικά τον αθωώνει, τον στηρίζει, καλλιεργεί αυταπάτες στις εργατικές - λαϊκές μάζες ότι υπάρχει καλός και κακός καπιταλισμός, κακή και καλή αστική διαχείριση, καλές και κακές ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Αυτό συμβαίνει με όσους αρνούνται πεισματικά να δούνε όλον τον «πίνακα», να δούνε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία διεξάγονται πάνω στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, η οποία είναι σήμερα μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στην «ιμπεριαλιστική πυραμίδα», όπως κι άλλες δυνάμεις, π.χ. η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία. Οι αντιθέσεις τους διεξάγονται όχι μόνον στην Ουκρανία, αλλά ευρύτερα στην Ευρασία, στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αφρική, στην Αρκτική, στη Λατινική Αμερική κ.α.
Ετσι, οι οπορτουνιστές κρύβουν από τους λαούς την ταξική ουσία των εξελίξεων, των επεμβάσεων και πολέμων, τους οποίους καυτηριάζουν από ηθική σκοπιά εξαιτίας των τραγικών συνεπειών τους, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί ο καπιταλισμός να κατοχυρώσει την ειρήνη, τη «δημοκρατία», την «κυριαρχία» αν δήθεν επιβληθούν αρχές ισοτιμίας και ελευθερίας, πολιτικής συνεννόησης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες καπιταλιστικές χώρες.
Αντίθετα, το ΚΚΕ αναδεικνύει ολοκληρωμένα τόσο το έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, στο οποίο διεξάγεται η σύγκρουση, όσο και τις δυνάμεις που εμπλέκονται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, καθώς και την προοπτική οι λαοί να έχουν τη δική τους αυτοτελή στρατηγική για τα συμφέροντά τους, για το σοσιαλισμό. Αυτό δε σημαίνει καθόλου πως «κρατά ίσες αποστάσεις» απ' όλους. Στις τοποθετήσεις του ΚΚΕ με μεγάλη ακρίβεια περιγράφεται ο ρόλος και οι ευθύνες κάθε πλευράς. Αναδεικνύουμε, ακόμη, πως οι καπιταλιστές μπορεί να σχηματίσουν κοινό μέτωπο για την πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των εργατών, (βλέπε π.χ. πρόσφατη δήλωση Β. Πούτιν πως θα δώσει τα 15 δισ. δολάρια στην Ουκρανία μέσω του ΔΝΤ, και αυτό μετά από παράκληση των «δυτικών εταίρων» του, ώστε να γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία), αλλά πάντα θα ακονίζουν και θα χρησιμοποιούν και τα «μαχαίρια», όταν πρόκειται να μοιράσουν την ιμπεριαλιστική «λεία».
Η βρώμικη οπορτουνιστική επίθεση κατά του ΚΚΕ καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως ο αγώνας για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση, η πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι αδιανόητο να έχει θετική εξέλιξη, όταν δεν συνδυάζεται με την πάλη κατά του οπορτουνισμού και των συκοφαντιών του.

Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*O Ε. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ


14 σχόλια:

 1. Καλά έκανες και το θύμησες γιατί σε λίγο θα τρελλαθούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι. Καλό είναι να προσέχουμε πλέον. Όλοι μας. Οι διαστρεβλώσεις μπορούν να πάρουν άπειρες μορφές. Μην δίνουμε άλλη τροφή.

   Διαγραφή
  2. Να προσέξουμε δεν λες τίποτε!
   Έχουνε ξαμολυθεί διάφοροι στο ΝΕΤ και πασσάρουν την γραμμή των "ίσων αποστάσεων" (αυτά δηλαδή που λένε οι Λαφαζαναίοι) ως "κομμματική ορθοδοδοξία".

   Διαγραφή
  3. Σωστά. Αλλά εγώ θα προσθέσω και κάτι άλλο. Αυτοί που δήθεν "απαντώντας" σε αυτά, υιοθετώντας την γραμμή τους, τι ρόλο παίζουν; Αυτοί που θεωρούν ότι η κομματική γραμμή και ανάλυση δεν τους καλύπτει και ότι έχει κενά και δίνουν πάτημα στις διαστρεβλώσεις; Αυτοί που θεωρούν ότι "γεννήθηκαν" πριν το ΚΚΕ;

   Δεν ξέρω για "ίσες αποστάσεις" και λοιπές μαλακίες, αλλά σίγουρα πρόκειται να κρατήσω αποστάσεις απ' όποιον προσπαθεί να υπονομεύσει την κομματική γραμμή.

   Διαγραφή
  4. Ελπίζω σε αυτούς που θεωρείς πως "δίνουν πάτημα σε στρευλώσεις" να μην συγκαταλέγεις και εμένα.
   Έχω απαντήσει πάντα με επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, και έχοντας το θάρρος της γνώμης μου έχω πει πως η σωστή κομματική γραμμή πολλές φορές χάρην απλούστευσης εκλαϊκεύεται λάθος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρανοήσεις και να προκύπτουν και τα "κενά" (που στην πραγματικότητα μόνο τέτοια δεν είναι) στα οποία αναφέρεσαι.
   Απλά το συγκεκριμένο ζήτημα χρειάζεται πολύ προσοχή καθώς έχει να κάνει με τις Λενινιστικές θέσεις για τον ιμπεριαλισμό, ένα δηλαδή ζήτημα που χτυπάει στον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας μας και όχι με κάποια στρεύλωση στον τομέα της τακτικής που μπορεί να διορθωθεί περισσότερο ή λιγότερο εύκολα ανά πάσα στιγμή.
   Πιστεύω πως το κόμμα θα πάρει τα μέτρα του.

   Διαγραφή
  5. Xρειαζεται καλο τιμονι , μελέτη και παρακολούθηση.
   Από τη μία έχουμε κάτι τροτσκιζονα ρεταλια, που μας καταλογίζουν στηριξη σε Πούτιν και ιμπεριαλιστική Ρωσία καποιες φορες το παιζουν και κκεδες ανωνυμα και απο την αλλη πλευρα η πιεση που θελουν να ασκήσουν συνολικα στη στρατηγική του ΚΚΕ με αιχμή ναυάγια της ταξικής πάλης όπως iskra, EA,NΣ μπερδευουν τον κοσμο περνωντας του οτι ειναι συνεπης με τον μαρξισμο - λενινισμο να στηριζει για λόγους ''τακτικής'' καποιον ιμπεριαλιστικο συνασπισμο ''αφου δεν ειναι ωριμο να μιλαμε ακομα για σοσιαλισμο''.
   Η θεση του ΚΚΕ καμία σχέση με ουδετεροτητα και ισες αποστασεις εχει, αφου παντου και παντα καταγγελθηκε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εγιναν μάλιστα και κινητοποιησεις (μονο απο το ΚΚΕ οχι απο κανενα απο τα ρεταλια που κουνάνε και το δαχτυλο στο κομμα) ,αλλα και καμία αυταπάτη για τον ιμπεριαλιστικο χαρακτηρα και τις επιδιωξεις του ρωσικου κεφαλαιου.

   ratm

   Διαγραφή
  6. Όχι, TRASH, δεν φαίνεται να συγκαταλέγεσαι σε αυτούς που αναφέρομαι. Αλλά να προσέχουμε την μηχανή του κιμά. Μπορεί να μας αλέσει όλους, αν, όπως λες, δεν προσέχουμε.

   Έχω να αρχίσει να προβληματίζομαι σοβαρά πλέον για την σκοπιμότητα των blogs, από την στιγμή που αυτά αρχίζουν να νομίζουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν τα κομματικά όργανα, ακόμα και εν είδει "βοήθειας". Αν δεν μπορούμε να σεβαστούμε τις συλλογικές διαδικασίες, τουλάχιστον ας μην δηλώνουμε "στρατευμένοι".

   Αυτά. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κοιτάει την δουλειά του.

   Διαγραφή
  7. Τα μπλοκ ούτε μπορούν ούτε τέτοια πρόθεση επιτρέπεται να έχουν καν (να υποκαταστήσουν τα κομματικά όργανα).
   Από εκεί και πέρα και ο καθένας οφείλει όταν διαβάζει το δικό μου μπλογκ π.χ. να καταλαβαίνει πως το "εκφράζονται προσωπικές απόψεις και καμμία συλογικότητα" δεν μπήκε για πλάκα.
   Στην τελική ακόμη και ένας υποστηρικτής του ΚΚΕ μπορεί να διαφωνήσει σε επί μέρους ζητήματα με το κόμμα, και ούτως ή άλλως δεν δεσμεύεται από τον ΔΣ εφόσον δεν είναι οργανωμένος.
   Αρκεί για εμένα να είναι καθαρό πως εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του για να μην δημιουργούνται φραξιονιστικές καταστάσεις ακόμη και χωρίς πρόθεση.

   Διαγραφή
  8. Δεν διαφωνώ. Αλλά οι διαφωνίες οφείλουν να εκφράζονται και με έναν ορισμένο τρόπο και εντός ορισμένων ορίων. Αλλιώς να την βράσω εγώ την "υποστήριξη" του "υποστηρικτή".

   Και στην τελική προτιμώ και βρίσκω πιο τίμια την ανοιχτή διαφωνία, παρά την δικολαβίστικη "ερμηνεία" θέσεων. Και έχω ένα τεράστιο πρόβλημα όταν η "κριτική" φτάνει να απομονώνει (ηθελημένα ή άθελα, δεν με ενδιαφέρει) ένα κομματικό στέλεχος, λες και εκφράζει προσωπικές απόψεις.

   Αν κάποιος, τέλος, έχει προβλήματα να καταλάβει την σημασία μιας θέσης, θα βρει, αν το θελήσει, κάποιον να του την εξηγήσει. Αν μετά από αυτό συνεχίζει να διαφωνεί, με γεια του και χαρά του, αλλά να αφήσει την θέση στην ησυχία της.

   Διαγραφή
  9. Να σημειώσω επίσης: και αυτά όλα προσωπική μου άποψη είναι και μόνο. Όπως είπα, ο καθένας κοιτάει την δουλειά του. Από εκεί και πέρα ας κρίνει ο καθένας από μόνος του.

   Διαγραφή
 2. Επειδή έρχονται κάποια σχόλια και δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις:

  Σχόλια που επιχειρούν να συνεχίσουν ή να αναβιώσουν συζητήσεις από άλλα blogs δεν πρόκειται να δημοσιευθούν εδώ πέρα. Αυτό δεν αφορά το περιεχόμενο τους ούτε τα πρόσωπα που τα γράφουν, αλλά την απροθυμία μου να ανεχθώ μια κουβέντα που δεν βγάζει πουθενά.

  Συμβουλεύω τον καθένα από μας, να δείξει λίγη ψυχραιμία, να παρακολουθήσει και να σκεφτεί τα γεγονότα πριν ορμήσει αλαλάζοντας ενάντια σε πραγματικούς και φανταστικούς εχθρούς ή αναπαράγει τις οποιεσδήποτε συγκεχυμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα. Ας απελευθερωθούμε επιτέλους και από την αρρώστια να πρέπει να εκφράζουμε σώνει και καλά την άποψή μας επί παντός του επιστητού και να νομίζουμε ότι ένας "διάλογος" θα λύσει τα προβλήματά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ που το σέβεσαι.

   Από εκεί και πέρα:
   Μπορεί να είναι σημαντικά αυτά που παραθέτεις, αλλά παρόλ' αυτά δεν θα τα δημοσιεύσω για έναν απλούστατο λόγο: δεν είμαι ούτε επιθυμώ να το παίξω δημοσιογράφος. Δεν έχω καμία δυνατότητα να ελέγξω την εγκυρότητα των οποιωνδήποτε πηγών. Ούτε μπορώ να εκτιμήσω την σημασία τους στο κάτω κάτω. Το να τις παραθέσω επομένως δεν καταλαβαίνω τι όφελος μπορεί να έχει. "Υποψίες" δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω στα σοβαρά. (Και αυτό, για να μην παρεξηγηθώ, περιλαμβάνει κάθε είδους "υποψίες" και "διαισθήσεις".)

   Όσο αφορά τέτοιου είδους ζητήματα είμαι αναγκασμένος να περιοριστώ στην εμπιστοσύνη που έχω στις πληροφορίες που παρέχει κατά καιρούς το ΚΚΕ. Είναι μια από τις λίγες σταθερές που έχει κανείς σε αυτήν την γαμημένη κοινωνία και έχω μάθει να την σέβομαι. Σε "τυχοδιωκτισμούς", "πειραματισμούς" και "ερασιτεχνισμούς" σε κάποια ζητήματα δεν έχω μεγάλη εκτίμηση.

   Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.

   Διαγραφή
 3. Αν μου επιτρέπεις, μια προσωπική γνώμη: η κριτική στο κόμμα από μπλογκς που ανήκουν σε φίλους του κόμματος (και νομίζω και από σχολιαστές) είναι ευπρόσδεκτη, δημιουργική και βοηθάει το κόμμα από κάθε άποψη. Προϋπόθεση βέβαια να γίνεται όχι για να "κτυπηθεί¨το κόμμα (και νομίζω ότι αυτό δεν το κάνει κανένα από τα γνωστά φιλικά προς το ΚΚΕ μπλογκ), αλλά με κριτήριο την συμβολή σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση κάποιων θεμάτων και σε μια καλύτερη "εικόνα" του προς τα "έξω". Σάιτ που απλά αναπαράγουν άρθρα και βίντεο από 902 και Ρίζο τι νόημα έχουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Cos, να με συγχωρέσεις, αλλά δεν επιθυμώ να συνεχίσω αυτήν την συζήτηση. Στην τελική ο καθένας θα κάνει ό,τι θεωρεί ο ίδιος σωστό. Το είπα ήδη αυτό. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Και δεν έχω πρόβλημα με πρόσωπα. Οι θέσεις με απασχολούν (και ενίοτε ο τρόπος).

   Διαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.