Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Κλαρινοδήμαρχοι


Όταν μελετάμε το καπιταλιστικό σύστημα σε ένα κεντρικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής  λίγο πολύ μπορούμε ξεκάθαρα να διακρίνουμε ποια τάξη εκπροσωπεί κάθε πολιτικός σχηματισμός.

 Όταν φύγουμε όμως από την κεντρική πολιτική σκηνή και  πάμε παρακάτω σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην βάση δηλαδή της αστικής δημοκρατίας τότε το τοπίο είναι πιο θόλο και δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτο ποια οικονομική τάξη εκπροσωπεί ο κάθε πολιτικός φορέας

Αυτό συμβαίνει διότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αυτός που έχεις μπροστά σου έχει όνομα και επώνυμο και προσπαθεί να παρουσιαστεί με αυτό, αποκρύπτοντας έντεχνα την πολιτική του ιδιότητα με αποτέλεσμα να προκαλεί συνειδητά πολιτική σύγχυση στο εκλογικό σώμα.


Αυτό το φαινόμενο υπήρχε πάντα στις Δημοτικές εκλογές, όμως αυτή την φορά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων δημάρχων στην Ελλάδα έχει φορέσει την άχρωμη και άοσμη στολή ( λες και όλοι γεννήθηκαν από παρθενογένεση) του ανεξάρτητου και σηκώνουν τα λάβαρα της τοπικής πατρίδας.

Εγώ δεν είμαι με κανένα κόμμα, λένε, εγώ είμαι με τον τόπο μου. Έρχονται και σου χτυπάν την πλάτη, σου λεν πως έχεις δίκιο να είσαι αγανακτισμένος, συμπάσχουν μαζί σου και προσπαθούν να σου πουλήσουν εκδούλευση με τον πιο γελοίο και συνάμα τον πιο σιχαμερό τρόπο.

Πίσω όμως από τα όμορφα αυτά λόγια και λαμπερά χαμόγελα κρύβεται πάντα ίδιο κι απαράλλακτο το τέρας του καπιταλισμού.

 Όταν οι εκλογές τελειώσουν και οι μελλοντικοί Δήμαρχοι αναλάβουν, τότε το ίδιο τέρας ξεπηδά και κλείνει νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αφήνει ηλικιωμένους και ανήμπορους εκτεθειμένους στην αρρώστια και την φτώχια τους και το μόνο που κάνει είναι να σου ζητά να πληρώσεις πάλι, και πάλι, και πάλι.

Πολλοί θα πούνε πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα στις τοπικές εκλογές να στηριχτούν οι κομμουνιστικές δυνάμεις και πως η ψήφος πρέπει να είναι χαλαρή μιας και δεν πρόκειται, ακόμα και κάποιους  δήμους να πάρει  η Λαϊκή συσπείρωση, να ανατρέψει το καπιταλισμό.

Γιγαντιαίο λάθος! Φανταστείτε  έναν Δήμο της χώρας να έχει κομμουνιστή Δήμαρχο. Υπάρχει περίπτωση να κόψουν το ρεύμα ή το νερό αμαχητί; Φανταστείτε τον Δήμαρχο μιας επαρχιακής πόλης στα μπλόκα των αγροτών ή το Δημοτικό συμβούλιο αγκαλιά με τους εργάτες στις πορείες και τις απεργίες; Εμένα αυτές οι εικόνες όχι απλά δεν μου φαίνονται χωρίς νόημα αλλά αντίθετα είναι κυριολεκτικά εκρηκτικές.


Συμπερασματικά λοιπόν, αυτή η μηχανή που λέγεται καπιταλισμός αργά ή γρήγορα πρέπει να ξηλωθεί και το ξήλωμα ας ξεκινήσει από το μικρό γρανάζι της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινά από ένα πρώτο βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.